Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Шість установ виключено з Державного реєстру фінансових установ, три установи добровільно відмовилися від ліцензій

Шість установ виключено з Державного реєстру фінансових установ, три установи добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України виключив ТОВ "ФК "АВЕРС КАПІТАЛ" (ЄДРПОУ 39282833) та ТОВ "ФК "ДІАМАНТ" (ЄДРПОУ 41903842) із Державного реєстру фінансових установ на підставі їх власних заяв, а АСТ “АСТРО-ДНІПРО” (ЄДРПОУ 13626422), АТ “НОВИЙ ДНІПРО” (ЄДРПОУ 20473887), ТДВ “СК “КРОК” (ЄДРПОУ 38799866) та ПРАТ “ХМСК” (ЄДРПОУ 21186813) – через відсутність у них чинних ліцензій.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг (далі – Комітет) ухвалив на засіданні 10 листопада  2021 року.

ТОВ "ФК "АВЕРС КАПІТАЛ" мало чотири ліцензії – на надання послуг з фінансового лізингу, на надання послуг з факторингу, на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, та на надання гарантій, анульовані 16 липня 2021 року.  

ТОВ "ФК "ДІАМАНТ" мало чотири ліцензії – на надання послуг з фінансового лізингу, на надання послуг з факторингу, на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, які було анульовано 5 листопада 2021 року, та на надання гарантій, анульовану 18 червня 2021 року.

АСТ “АСТРО-ДНІПРО” та АТ “НОВИЙ ДНІПРО” мали по одній ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування, а саме зі страхування життя, анульовані  8 жовтня 2021 року  на підставі заяв страховиків.

Нагадаємо, що 27 серпня 2021 року до АСТ “АСТРО-ДНІПРО” та АТ “НОВИЙ ДНІПРО” були застосовані заходи впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій за недотримання упродовж тривалого часу нормативу платоспроможності та достатності капіталу. На дату ухвалення рішення про виключення з Державного реєстру фінансових установ АСТ “АСТРО-ДНІПРО” та АТ “НОВИЙ ДНІПРО” не усунули зазначені порушення.

ПрАТ “ХМСК” мало 16 ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування за різними видами страхування, анульовані 17 вересня 2021 року на підставі заяви страховика.

ТДВ “СК “КРОК” мало 11 ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування за різними видами страхування. 26 жовтня 2021 року до ТДВ “СК “КРОК” був застосований захід впливу у вигляді відкликання (анулювання) всіх ліцензій на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування у зв’язку з відмовою страховика в проведенні перевірки Національним банком.

Після виключення з Державного реєстру фінансових установ зазначені страховики втрачають статус фінансової установи.

Також Комітет ухвалив рішення щодо відкликання усіх ліцензій у трьох установ на підставі поданих ними заяв:

  • ТОВ "СТРІМ ФІНАНС" (ЄДРПОУ 43017321) – ліцензії на надання послуг з факторингу;
  • ПТ "ЛОМБАРД ТРОФИМОВ І К" (ЄДРПОУ 25542624) – ліцензії на  надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту;
  •  ПТ "ПРОСТО ЛОМБАРД" (ЄДРПОУ 36497259) – ліцензії на  надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.
Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Перевірити чинні ліцензії можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

Національний банк має право ухвалити рішення про виключення фінансової установи з Державного реєстру фінансових установ, якщо установа не має чинних ліцензій на право  надання фінансових послуг. Порядок виключення фінансових установ з Державного реєстру фінансових установ визначений абзацом сьомим пункту 1 розділу XIX Положення про Державний реєстр фінансових установ, затвердженим розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 28 серпня 2003 року № 41 (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини