Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Сім учасників небанківського ринку виключено з реєстрів та вісім компаній добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України  виключив із Державного реєстру фінансових установ п’ять учасників ринку на підставі їх власних заяв: ТОВ “ВУТЕК-ІНВЕСТ” (ЄДРПОУ 35653099), ТОВ “ФК “КОНТИНЕНТАЛЬ ФІНАНС” (ЄДРПОУ 40514725), ТОВ “ФК СТЕРЕЛІНГ” (ЄДРПОУ 41807929), ТОВ “УКРАЇНСЬКА МІЖРЕГІОНАЛЬНА ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 31634491), Кредитна спілка “ЄДНАННЯ” (ЄДРПОУ 25252464).

Ще дві компанії – ТОВ “ДЕЛЬТА ЛІЗИНГ” (ЄДРПОУ 36186765) та ТОВ “ЛК “СТОЛИЦЯ” (ЄДРПОУ 38811385) – за власними заявами виключені з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг (далі – Комітет) ухвалив на засіданні 21 травня 2021 року.

ТОВ “ВУТЕК-ІНВЕСТ” мало ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту. Її було анульовано 14 травня 2021 року.

ТОВ “ФК “КОНТИНЕНТАЛЬ ФІНАНС” мало чотири ліцензії – на надання послуг з факторингу, на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, на надання послуг з фінансового лізингу, а також на надання гарантій та поручительств. Ліцензію на надання гарантій та поручительств було анульовано 18 лютого 2020 року, а решту ліцензій – 23 квітня 2021 року.

ТОВ “ФК СТЕРЕЛІНГ” мало чотири ліцензії – на надання послуг з факторингу, на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, на надання послуг з фінансового лізингу, а також на надання гарантій. Ліцензію на надання гарантій було анульовано 4 грудня 2020 року, решту ліцензій – на цьому ж засіданні Комітету.

ТОВ “УКРАЇНСЬКА МІЖРЕГІОНАЛЬНА ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ” мало чотири ліцензії – на надання послуг з факторингу, на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, на надання послуг з фінансового лізингу, а також на надання гарантій та поручительств. Ліцензію на надання гарантій та поручительств було анульовано 6 квітня 2020 року, решту ліцензій – 14 травня 2021 року.

Кредитна спілка "ЄДНАННЯ" мала дві ліцензії – на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, а також на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення. Обидві ліцензії були анульовані 23 квітня 2021 року. Додатково повідомляємо, що зобов’язання Кредитної спілки "ЄДНАННЯ" становили 1,33 млн грн (0,08% від загального обсягу ринку кредитних спілок) станом на 1 січня 2021 року, а її активи – 2 млн грн (0,09% від загального обсягу ринку).

ТОВ “ДЕЛЬТА ЛІЗИНГ” та ТОВ “ЛК “СТОЛИЦЯ” мали ліцензії на надання послуг з фінансового лізингу. Їх було анульовано на цьому ж засіданні Комітету.

Також на засіданні Комітету Національний банк України відкликав (анулював) ліцензії на надання фінансових послуг загалом у восьми компаній на підставі їх власних заяв.

Відкликано усі наявні ліцензії в:

  • ТОВ “ФК СТЕРЕЛІНГ” (ЄДРПОУ 41807929) – ліцензії на надання послуг з факторингу, на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, на надання послуг з фінансового лізингу. Компанію виключено з відповідного реєстру на цьому ж засіданні Комітету;
  • ТОВ “ДЕЛЬТА ЛІЗИНГ” (ЄДРПОУ 36186765) – ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу. Компанію виключено з відповідного реєстру на цьому ж засіданні Комітету;
  • ТОВ “ЛК “СТОЛИЦЯ” (ЄДРПОУ 38811385) – ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу. Компанію виключено з відповідного реєстру на цьому ж засіданні Комітету;
  • ТОВ “АВСТРО-УГОРСЬКА ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 36258787) – ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу;
  • ТОВ “ІЛТА” (ЄДРПОУ 14284053) – ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу;
  • ТОВ “ФК “КРЕДИТ ФАКТОР” (ЄДРПОУ 39826848) – дві ліцензії – на надання послуг з факторингу, а також на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • ПТ “ЛОМБАРД “АЛДАН” БЕРТОЛЬД І КОМПАНІЯ (ЄДРПОУ 23491680) – ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту.

Крім цього, відкликано ліцензію на надання гарантій у ТОВ “АЛЬТАФІНАНС” (ЄДРПОУ 43228667).

Ця фінансова компанія продовжує свою діяльність та має чинні ліцензії на інші види діяльності. У неї відкликано ліцензію виключно на надання гарантій. 

Національний банк раніше нагадав усім фінансовим компаніям-гарантам про необхідність виконання обов’язкових нормативів. Понад 40% фінансових компаній-гарантів із 310 ліцензованих станом на 1 січня 2021 року не дотримувалися вимог нормативів та мали хоча б один невиконаний норматив.

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Перевірити чинні ліцензії можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини