Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У лютому на ринку небанківських фінансових послуг з’явився один новий гравець, водночас 53 учасники залишили ринок

У лютому на ринку небанківських фінансових послуг з’явився один новий гравець, водночас 53 учасники залишили ринок

Кількість учасників небанківського фінансового ринку в лютому зменшилася з 1 436 (станом на 31 січня 2023 року) до 1 384 (станом на 28 лютого 2023 року).

Кількість банків у лютому не змінилася й становила 67. 

До реєстру включено одного страховика зі спеціальним статусом. Водночас із реєстрів виключено 53 учасники ринку небанківських фінансових послуг: 13 фінансових компаній, одного страховика, два ломбарди, одну кредитну спілку, одну лізингову компанію та три страхових брокери виключено з реєстрів добровільно, а інші 30 фінансових компаній, один ломбард та одного лізингодавця – примусово. 

Упродовж лютого двом фінансовим компаніям видано ліцензії. Водночас 15 фінансовим компаніям, одному страховику, трьом ломбардам, одній кредитній спілці та одній лізинговій компанії анульовано всі ліцензії добровільно (на підставі поданих ними заяв), а іншим шести фінансовим компаніям, одному страховику та двом лізинговим компаніям – примусово (як захід впливу). Крім того, трьом фінансовим компаніям анульовано частину ліцензій добровільно, а ще двом фінансовим компаніям – примусово.

Поновлено дію ліцензій трьом фінансовим компаніям та одному лізингодавцю.

 

Станом на 28 лютого на небанківському ринку працювали 115 страховиків non-life (у січні було 116) та 12 life-страховиків (кількість не змінилася), один страховик зі спеціальним статусом, 176 ломбардів (було 179), 159 кредитних спілок (було 160), 95 лізингових компаній (було 97), 701 фінансова компанія (було 744), 58 страхових брокерів (було 61) та 67 колекторських компаній (кількість не змінилася).

Крім того, на ринку визнано 25 банківських груп (кількість не змінилася) та 22 небанківські фінансові групи (було 23).

На платіжному ринку діє 37 платіжних систем (було 38), створених резидентами, ураховуючи державні, та 16 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами (кількість не змінилася). Крім того, на ринку діють надавачі фінансових платіжних послуг, серед них три банки – емітенти електронних грошей (кількість не змінилася). До числа інших суб’єктів, що діють на платіжному ринку, входять 41 комерційний агент (було 40) та 35 технологічних операторів платіжних послуг (кількість не змінилася).

У лютому до Національного банку надійшло 345 запитів від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Кількість запитів стосовно фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців становила 160. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) – 89, страховиків – 74, платіжних установ – 22.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини