Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
UK-Ukraine FinTech Summit сприятиме посиленню розвитку інновацій на фінансовому ринку

UK-Ukraine FinTech Summit сприятиме посиленню розвитку інновацій на фінансовому ринку

15 липня 2021 року в Лондоні відбувся перший британсько-український саміт UK- Ukraine FinTech Summit, що об’єднав представників фінансових установ та фінтех-спільноти.

Мета цього заходу – привернути увагу до революційних технологій, які стимулюватимуть нові бізнес-можливості в обох країнах – учасницях саміту.

Участь у ньому взяли Голова Національного банку України Кирило Шевченко та його заступник Олексій Шабан, Віце-прем'єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, спеціальний посланець Прем’єр-міністра Великої Британії з питань торгівлі з Україною баронеса Кетрін Мейер, а також представники банків, фінансових установ, фінтех-компаній обох держав.

«Розвиток фінтеху в Україні – один із ключових пріоритетів Національного банку. Тому цей саміт має для нас особливе значення. Адже він спрямований, зокрема, на підтримку фінтех-компаній та креативних бізнес-ідей, що сприятимуть посиленню інноваційності фінансового сектору», – сказав Голова Національного банку України Кирило Шевченко, вітаючи учасників саміту.

Кирило Шевченко пояснив, що в напрямі розвитку фінтеху до ключових цілей Національного банку належать:

  • перехід більшості гравців ринку на стандарти відкритого банкінгу (Open banking) та інструменти віддаленої ідентифікації та верифікації;
  • запуск Регуляторної пісочниці, тестування в якій зможуть проходити до 16–20  інноваційних продуктів на рік;
  • збалансований розвиток усіх ніш фінтеху;
  • поширення використання інноваційних технологій у наглядових та регуляторних процесах;
  • підвищення цифрової та фінансової грамотності населення, а також рівня підготовки професійних кадрів для фінансового ринку.

«Створення Регуляторної пісочниці, впровадження Open banking, відкритість до впровадження новітніх технологій демонструють нашу готовність крокувати назустріч фінтех-спільноті, яка має знати, що український фінансовий регулятор – на їх боці», – підкреслив Кирило Шевченко.

Нагадаємо, що наприкінці червня український парламент прийняв новий Закон України «Про платіжні послуги». Він імплементує директиви ЄС (зокрема PSD2) та закладає підґрунтя для впровадження відкритого банкінгу. В Україні будуть створені умови для подальшого розвитку інноваційних платіжних продуктів і послуг. На фінансовий ринок зможуть вийти нові учасники, що сприятиме зростанню здорової конкуренції.

«Ухвалення нового закону про платіжні послуги та впровадження стандартів Open banking, яке передбачається нормами цього закону, стануть основними трендами, що позитивно вплинуть на розвиток фінтех-галузі в Україні найближчим часом. Це сприятиме підвищенню рівня фінансової інклюзії за рахунок появи нових сервісів, що зможуть задовольнити потреби в зручних і сучасних послугах», – розповів заступник Голови Національного банку Олексій Шабан під час панельної дискусії, що відбулася в межах саміту.

Він також додав, що пандемія суттєво вплинула на звички користувачів фінансових послуг в Україні, спрямувавши їх у бік безготівкових та безконтактних розрахунків. Це також має позитивний вплив на подальший розвиток фінтеху, електронної комерції, інноваційних рішень на платіжному ринку та ринку онлайн-страхування. 

Довідково

UK-Ukraine FinTech Summit організований Посольством України в Сполученому Королівстві Великої Британії та Північній Ірландії та Sigma Software Group, за підтримки Міністерства закордонних справ України. Співорганізатори – TheCityUK, Лондонська фондова біржа. Цей британсько-український саміт є частиною FinTech Week у Лондоні.

Розвиток інновацій фінансового сектору є однією з 12 стратегічних ініціатив, закладених у Стратегію Національного банку до 2025 року.

Крім того, створення в Україні повноцінної фінтех-екосистеми з інноваційними фінансовими сервісами та доступними цифровими послугами передбачене Стратегію розвитку фінтеху в Україні до 2025 року.

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини