Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
В Україні запустили освітній серіал "Цифрові гроші"

В Україні запустили освітній серіал "Цифрові гроші"

Міністерство цифрової трансформації спільно з Національним банком та ПриватБанком запустили освітній курс "Цифрові гроші". Від сьогодні він доступний на порталі Дія. Цифрова освіта.

Нещодавно Мінцифри та Національний банк домовилися про розвиток цифрових фінансових навиків громадян, який під час карантину набув великого значення. Освітній курс "Цифрові гроші" – це результат спільної роботи з підвищення фінансової грамотності українців.

У серіалі простою мовою розповідається все про банківські платіжні картки, платежі онлайн, перекази коштів не виходячи з дому, кредитні ліміти, накопичення коштів та як убезпечити себе від неприємних ситуацій.

"Ми презентуємо освітній серіал про цифрові гроші в той час, коли сплачувати онлайн насправді безпечніше, адже немає контакту з купюрами. Цей серіал орієнтований у першу чергу на людей поважного віку. І це вже 12-й освітній серіал на платформі Дія. Цифрова освіта. Ми використовуємо навчання через розваги – щоб вчитися було цікаво. І сподіваємось навчити цифрової грамотності два мільйони українців цього року", – заявила заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Постійне спілкування з громадянами, пояснення простою мовою, як працюють фінансові послуги, як приймати справді зважені фінансові рішення, як порівнювати послуги декількох фінансових установ, якими є основи "фінансового самозахисту", – це одне із найважливіших завдань центрального банку сьогодні.

"Національний банк розглядає фінансову грамотність передусім як розбудову фінансової культури, зміну поведінки. Сьогодні ми раді презентувати наш перший спільний із Міністерством цифрової трансформації та Приватбанком освітній курс. Через такі проекти, як освітній серіал "Цифрові гроші" ми хочемо достукатись до кожного громадянина і навчити правильно формувати свої фінансові звички, планувати бюджет та заощаджувати, і як результат покращити добробут населення", – підкреслила директор Департаменту комунікацій Національного банку Наталія Бондаренко.

"Ми вдячні Мінцифрі та НБУ за унікальну можливість разом стати піонерами у запуску принципово нового для країни освітнього діджитального проекту. Цей проект є цікавим, якісним, зрозумілим для людей та зручним для користувача – я й сам вже пройшов декілька курсів. Нам цікаво бути разом з вами фундаторами української Курсери, сучасної та безкоштовної", – зазначив член правлінння ПриватБанку з питань ІТ Андрій Гриценюк.

В минулому році Національний банк затвердив "Стратегію фінансової грамотності" та план заходів до 2022 року. Серед основних напрямків роботи – створення сайту з фінансової грамотності, де будуть надані прості відповіді на складні фінансові питання, уже розробляється платформа дистанційного навчання для вчителів та викладачів, а також будуть проводитись всеукраїнські інформаційні кампанії в регіонах.

Підвищення фінансової грамотності – це ключ до більшої залученості громадян до фінансової системи, до формування правильних фінансових звичок, зокрема звички заощаджувати, планувати бюджет, виважено приймати фінансові рішення та зрештою підвищення доброту українців.

Довідково

На початку 2020 року Національний банк отримав нові повноваження на підвищення фінансової грамотності та захист прав споживачів фінансових послуг. Закон про відповідні зміни було прийнято у вересі 2019 року.

Національний банк ще у 2018 році визначив, що фінансова інклюзія, тобто залученість українців до фінансової системи, є однією зі стратегічний цілей центрального банку. Важливою передумовою для залученості є підвищення фінансової грамотності українців.

Тому Національний банк як лідер реформи фінансового сектору розробив та презентував бачення Стратегії із фінансової грамотності у червні 2019 року. Найважливіша мета стратегії – розбудова фінансової культури та суспільства фінансово освічених європейських українців.

Проект "Дія. Цифрова освіта" - це платформа освітніх серіалів. За три роки проект планує навчити 6 млн українців цифровим навичкам, у тому числі і фінансовим.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини