Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховний Суд підтвердив безпідставність вимоги акціонера ПАТ “ЗЛАТОБАНК” до Національного банку України про відшкодування шкоди

Верховний Суд підтвердив безпідставність вимоги акціонера ПАТ “ЗЛАТОБАНК” до Національного банку України про відшкодування шкоди

Вимоги акціонера ПАТ “ЗЛАТОБАНК” – ТОВ “АВАНГАРД-ЕКСПО” про стягнення майнової шкоди з Національного банку України є безпідставними.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду 22 листопада 2023 року відмовив у задоволенні касаційної скарги ТОВ “АВАНГАРД-ЕКСПО та залишив без змін  постанову суду апеляційної інстанції та рішення суду першої інстанції, якими було відмовлено у задоволенні позову про стягнення шкоди з Національного банку на суму 499 623 824,00 грн на користь акціонера ПАТ “ЗЛАТОБАНК”.

“Акціонер банку не зміг ані обґрунтувати заявлену ним до стягнення суму шкоди, ані довести сам факт її наявності. Тому Верховний Суд підтримав правову позицію Національного банку”, – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку України Віктор Григорчук.

Нагадаємо, Правління Національного банку України 13 лютого 2015 року прийняло постанову № 105 “Про віднесення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА “ЗЛАТОБАНК” до категорії неплатоспроможних”. Акціонери банку в судовому порядку домоглися оскарження рішення про визнання банку неплатоспроможним, що заблокувало процедуру його ліквідації.

У липні 2019 року вони перейменували банк на ПАТ “Злато”, змінили місцеперебування юридичної особи та спробували розпочати процедуру банкрутства банку відповідно до норм Кодексу про банкрутство, який жодним чином не регламентує банкрутство банків.

Національний банк домігся в суді скасування порушення справи про банкрутство ПАТ “ЗЛАТОБАНК”, що дало змогу повернути процедуру ліквідації банку у правове поле та продовжити його ліквідацію. 

ТОВ “АВАНГАРД-ЕКСПО” звернулося до суду з позовом до Національного банку про відшкодування шкоди. Господарський суд міста Києва 17 січня 2023 року відмовив ТОВ “АВАНГАРД-ЕКСПО” в задоволені позову про стягнення шкоди з Національного банку на користь акціонера ПАТ “ЗЛАТОБАНК”. Правомірність цього рішення підтвердив суд апеляційної інстанції та Верховний Суд.

Постанова Касаційного господарського суду є остаточною та оскарженню не підлягає.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини