Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховний Суд залишив чинним рішення Національного банку про накладення штрафу на ТОВ “БІЗНЕС РІТЕЙЛ ГРУПˮ

Верховний Суд залишив чинним рішення Національного банку про накладення штрафу на ТОВ “БІЗНЕС РІТЕЙЛ ГРУПˮ

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 07 серпня 2023 року залишив чинними рішення Національного банку України про застосування до ТОВ “БІЗНЕС РІТЕЙЛ ГРУПˮ заходу впливу у вигляді накладення штрафу за порушення у сфері фінмоніторингу.

Судове рішення набрало законної сили та оскарженню не підлягає.

Нагадуємо, що в лютому 2022 року Національний банк застосував до установи два заходи впливу:

  1. Письмове застереження за порушення вимог частини третьої статті 14 Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищенняˮ від 06 грудня 2019 року № 361-IХ (далі – Закон № 361-IХ) у частині несупроводження переказу, зокрема унікальним номером платіжного засобу платника (ініціатора переказу);
  2. Штраф у розмірі 204 000,00 грн за порушення пункту 4 частини другої статті 8 Закону № 361-IХ у частині неналежного виконання установою обов’язку щодо здійснення належної перевірки нових клієнтів, а також існуючих клієнтів.

Установою було оскаржено застосовані заходи впливу у суді. Окружний адміністративний суд міста Києва у жовтні 2022 року скасував рішення Національного банку про застосування до установи заходів впливу, а в березні 2023 року суд апеляційної інстанції залишив без задоволення скаргу Національного банку.

Не погодившись із рішеннями судів попередніх інстанцій, Національний банк звернувся до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, який частково задовольнив касаційну скаргу Національного банку та залишив чинним рішення Національного банку про застосування до вищезазначеної установи заходу впливу у вигляді накладення штрафу.

Водночас рішення судів попередніх інстанцій у частині визнання протиправним та скасування рішення Національного банку про застосування до установи заходу впливу у вигляді письмового застереження Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду залишив без змін.

Вищезазначений штраф сплачений ТОВБІЗНЕС РІТЕЙЛ ГРУПˮ у добровільному порядку.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини