Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Вісім фінансових установ добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України відкликав (анулював) ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) у восьми фінансових установ на підставі поданих ними заяв.

Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив такі рішення на засіданні 26 березня 2021 року:

1. Відкликати усі наявні ліцензії:

  • у ТОВ "КАСА НАРОДНОЇ ДОПОМОГИ" (ЄДРПОУ 36284115) ліцензію на надання коштів у позику, зокрема й на умовах фінансового кредиту;
  • у ПТ "ГАНЗЮКОВА І КОМПАНІЯ "ЛОМБАРД "ШАНС" (ЄДРПОУ 32277963) ліцензію на надання коштів у позику, зокрема й на умовах фінансового кредиту;
  • у ТОВ "МАНІ ЕКСПРЕС" (ЄДРПОУ 40069230) три ліцензії – на надання послуг з факторингу, надання послуг з фінансового лізингу, а також на надання коштів у позику, зокрема й на умовах фінансового кредиту;
  • у ТОВ "ОЛКОМ ЛІЗИНГ" (ЄДРПОУ 40001502) чотири ліцензії – на надання коштів у позику, зокрема й на умовах фінансового кредиту, надання послуг з фінансового лізингу, надання послуг з факторингу, а також на надання гарантій;
  • у Кредитної спілки "Народний кредит" (ЄДРПОУ 22876833) дві ліцензії – на надання коштів у позику, зокрема й на умовах фінансового кредиту, а також на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення.
  • у ПРАТ "СК "ДОВІРА ТА ГАРАНТІЯ" (ЄДРПОУ 34240804) – 11 ліцензій на здійснення страхової діяльності; 

Додатково повідомляємо, що активи трьох фінансових компаній – ТОВ "КАСА НАРОДНОЇ ДОПОМОГИ", ТОВ "МАНІ ЕКСПРЕС" та ТОВ "ОЛКОМ ЛІЗИНГ" – становили 26,12 млрд грн або 14% від загального обсягу ринку фінансових компаній станом на 1 січня 2021 року.

Активи ПТ "ГАНЗЮКОВА І КОМПАНІЯ "ЛОМБАРД "ШАНС" становили 1,01 млн грн або 0,03% від загального обсягу ринку ломбардів станом на 1 січня 2021 року.

Зобов’язання Кредитної спілки "Народний кредит" становили 20,1 тис. грн станом на 1 січня 2021 року (або 0,001% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зокрема, нарахована заробітна плата та обов'язкові платежі – 19,83 тис. грн, інші зобов'язання, на які не нараховуються проценти, – 0,24 тис. грн. Водночас її активи становили 3,07 млн грн (або 0,13%  від загального обсягу ринку кредитних спілок).

Обсяг страхових премій ПРАТ "СК "ДОВІРА ТА ГАРАНТІЯ" за 2020 рік становив 653,5 млн грн. Частка ринку страхової компанії за страховими преміями становила 1,63% від загального обсягу страхових премій. Компанія займалася переважно страхуванням від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ, майна та фінансових ризиків, а також медичним страхуванням. Станом на 31 грудня 2020 року частка премій від цих видів страхування становила 82,1% від валових страхових премій компанії. Компанія зазначила, що станом на 24 лютого 2021 року вона не має невиконаних (або прострочених) зобов’язань перед страхувальниками – фізичними особами.

2. Відкликати ліцензію на надання гарантій:

  • у ТОВ "НОВА ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ" (ЄДРПОУ 31865319)
  • у ТОВ "ФАКТОРИНГ-С" (ЄДРПОУ 40938701).

Варто додати, що ці фінансові компанії продовжують свою діяльність та мають чинні ліцензії на інші види діяльності. У них були відкликані ліцензії виключно на надання гарантій. 

У грудні 2020 року Національний банк нагадав усім фінансовим компаніям-гарантам про необхідність виконання обов’язкових нормативів. Дві третини фінансових компаній-гарантів із 354 ліцензованих не дотримуються вимог нормативів та мають хоча б один невиконаний норматив. Про це свідчать результати поданої фінансової звітності за девʼять місяців 2020 року.

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Перевірити чинні ліцензії можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини