Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Врегульовано порядок виявлення безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку

Врегульовано порядок виявлення безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку

Національний банк України врегулював порядок визнання належності послуг чи операцій до фінансових послуг, а також обмежених платіжних послуг. Також врегулювано процедуру виявлення здійснення особами безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку.

Реалізація Національним банком нової процедури сприятиме виявленню неавторизованих гравців на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку та притягненню їх до відповідальності.

Новий порядок поширюватиметься на:

  1. об’єкти нагляду Національного банку, а саме:
    • надавачів фінансових послуг відповідно до Закону України "Про фінансові послуги та фінансові компанії" (крім банків);
    • небанківських надавачів платіжних послуг (крім надавачів нефінансових платіжних послуг);
    • надавачів обмежених платіжних послуг відповідно до Закону України "Про платіжні послуги";
  2. осіб, які не є об’єктами нагляду Національного банку, але щодо яких є інформація про здійснення ними діяльності / операції / надання послуг на ринку небанківських фінансових послуг та / або на платіжному ринку без належної авторизації.

Зокрема, визначено процедури та механізми виявлення здійснення особами безліцензійної діяльності на ринку фінансових послуг та платіжному ринку. Крім того, встановлено процедуру визнання належності певних послуг чи операцій, які за своєю суттю містять ознаки одного чи кількох видів фінансових / обмежених платіжних послуг згідно із Законом про фінансові послуги та / або спеціальними законами, до певного виду фінансових послуг / належності платіжної операції до обмежених платіжних послуг, що містить у собі, з-поміж іншого, такі складові:

  • отримання Національним банком інформації для попереднього аналізу та проведення такого аналізу;
  • ініціювання та здійснення поглибленого аналізу / камеральної перевірки (у разі виявлення для цього достатніх підстав);
  • порядок прийняття Національним банком рішень щодо вищезазначених осіб та порядок їх інформування про прийняте рішення.

Одним із джерел отримання Національним банком інформації для попереднього аналізу щодо можливого здійснення особою безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку є повідомлення про виявлення факту здійснення особою такої діяльності. Повідомлення можна подати до Національного банку шляхом заповнення форми, розміщеної в розділі "Захист прав споживачів" на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку за посиланням.

Зазначені норми містить постанова Правління Національного банку України від 04 вересня 2024 року № 105 "Про затвердження Положення про визнання належності послуги чи операції до фінансової / обмеженої платіжної послуги та виявлення здійснення безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку", що набирає чинності з 07 вересня 2024 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини