Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Зміни щодо нагляду за додержанням вимог законодавства про захист прав споживачів

Зміни щодо нагляду за додержанням вимог законодавства про захист прав споживачів

Національний банк України осучаснив порядок здійснення нагляду за додержанням надавачами фінансових послуг – банками та небанківськими фінансовими установами і надавачами платіжних та обмежених платіжних послуг вимог законодавства України про захист прав споживачів фінансових та платіжних послуг.

Зміни до такого порядку полягають у доповненні повноваженнями щодо:

  • застосування професійного судження під час здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства України про захист прав споживачів фінансових / платіжних послуг та контролю за дотриманням законодавства про рекламу на ринках фінансових послуг. У тому числі за поширенням інформації про фінансові та супровідні послуги відповідно до положень Закону України від 22 листопада 2023 року № 3498-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг";
  • проведення камеральних перевірок під час здійснення безвиїзного нагляду за додержанням вимог законодавства України про захист прав споживачів фінансових / платіжних послуг, обмежених платіжних послуг. У тому числі з метою можливості визнання належності послуги до фінансових послуг*, обмежених платіжних послуг** та виявлення здійснення безліцензійної діяльності на ринку фінансових / платіжних послуг стосовно піднаглядних Національному банку осіб.

Одним із джерел отримання Національним банком інформації про ознаки здійснення особою безліцензійної діяльності на ринку фінансових / платіжних послуг є повідомлення про виявлення факту здійснення особою такої діяльності. Таке повідомлення можна подати до Національного банку шляхом заповнення форми, яка розміщена в розділі "Захист прав споживачів" на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку за посиланням.

Зазначені зміни до Положення про здійснення Національним банком нагляду за додержанням об’єктами нагляду законодавства України про захист прав споживачів фінансових послуг та обмежених платіжних послуг, вимог щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості*** затверджені постановою Правління Національного банку України від 03 серпня 2024 року № 95.

Постанова набирає чинності з 07 серпня 2024 року.

 

* Відповідно до статті 4 Закону України "Про фінансові послуги та фінансові компанії".
** Відповідно до статей 8, 77 Закону України "Про платіжні послуги".
*** Затвердженого постановою Правління Національного банку України від 02 вересня 2022 року № 198 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 28 вересня 2023 року № 118).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини