Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Дві компанії виключено з реєстру та чотири установи добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України виключив ТОВ "ФК "ВІДРОДЖЕННЯ" (ЄДРПОУ 39171594) та ПРАТ "СК "ДІ’ЛАЙФ" (ЄДРПОУ 31623500) із Державного реєстру фінансових установ на підставі поданих ними заяв.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 23 липня 2021 року.

ТОВ "ФК "ВІДРОДЖЕННЯ" мало одну ліцензію на надання послуг з факторингу, яку було анульовано 11 червня 2021 року. 

ПРАТ "СК "ДІ’ЛАЙФ" мало одну ліцензію на надання фінансових послуг у сфері страхування за видом добровільного страхування життя, яку було анульовано за власною заявою компанії на цьому ж засіданні Комітету.

Національний банк 23 квітня 2021 року застосував до ПРАТ "СК "ДІ’ЛАЙФ" захід впливу, а саме тимчасово зупинив ліцензію на провадження діяльності з надання фінансових послуг, адже страховик порушував обов’язкові фінансові нормативи. Компанія повинна була усунути порушення до 30 червня 2021 року та подати Національному банку звіт про це з підтверджуючими  документами. Станом на дату прийняття рішення про анулювання  ліцензії та виключення страховика з реєстру зафіксовані порушення не усунуті. Крім того, страховик не подав свою звітність за І квартал 2021 року.

Обсяг страхових премій компанії зі страхування життя становив 0 грн станом на 31 грудня 2020 року, обсяг сформованих страхових резервів – 1,2 млн грн, сума прийнятних активів – 137 тис. грн, кількість страхувальників за договорами страхування життя – 1 446 фізичних осіб.

Крім того, Національний банк відкликав (анулював) ліцензії на надання фінансових послуг чотирьом фінансовим установам на підставі отриманих від них заяв.

Так, відкликано усі наявні ліцензії у:

  • ТОВ "ФАКТОРИНГ-С" (ЄДРПОУ 40938701) три ліцензії – на надання послуг з фінансового лізингу, на надання послуг з факторингу, а також на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту;
  • ТОВ "ФК "БРАВО" (ЄДРПОУ  40638313) чотири ліцензії – на надання послуг з фінансового лізингу, на надання послуг з факторингу, на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, а також на надання гарантій;
  • КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ УКРАЇНИ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ "ОФІЦЕРСЬКА КРЕДИТНА СПІЛКА" (ЄДРПОУ 26413774) ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту;
  • КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ "ФОРТУНА-ЕКСПРЕС" (ЄДРПОУ 33075324) ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.

Зобов’язання КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ УКРАЇНИ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСТІ "ОФІЦЕРСЬКА КРЕДИТНА СПІЛКА" становили 23,8 тис. грн (частка від обсягу ринку кредитних спілок – 0,002%) станом на 1 квітня 2021 року, а її активи – 570 тис. грн (частка від обсягу активів ринку кредитних спілок – 0,024%). 

Зобов’язання КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ "ФОРТУНА-ЕКСПРЕС" становили 0 грн станом на 1 квітня 2021 року, а її активи – 440,3 тис. грн (частка від обсягу активів ринку кредитних спілок – 0,02%). Водночас у спілки немає невиконаних зобов’язань перед кредиторами.

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Національний банк України наголошує, що анулювання ліцензій жодним чином не звільняє страховика від необхідності виконувати свої зобов’язання за вже укладеними договорами страхування та не припиняє їх дію. Страховик зобов’язаний виконувати в повному обсязі взяті на себе зобов’язання перед клієнтами за договорами страхування, зокрема здійснювати страхові виплати.

Страховик повинен виконувати зобов’язання за договорами страхування відповідно до ст. 526 Цивільного Кодексу України. Відмова у виплаті страхового відшкодування, яка не ґрунтується на умовах договору або закону, є протиправною.

Перевірити чинні ліцензії можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.


 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини