Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Кількість власників ОВДП України надалі зростає, вкладники отримали виплати від погашення першого випуску військових облігацій – депозитарій НБУ

Кількість власників ОВДП України надалі зростає, вкладники отримали виплати від погашення першого випуску військових облігацій – депозитарій НБУ

Близько 1 тис. юридичних та фізичних осіб 27 квітня 2022 року отримали 3,3 млрд грн від погашення першого випуску військових облігацій. Частина з цих коштів повторно вкладена у нові військові ОВДП для подальшої підтримки України. Про це свідчать дані депозитарію Національного банку України, який за розпорядженням Міністерства фінансів України погасив ОВДП та здійснив виплату суми погашення і доходів за облігаціями.

Із початку повномасштабного нападу росії на Україну Міністерство фінансів провело 23 аукціони з продажу військових облігацій, залучивши до державного бюджету майже 50 млрд грн, 93,8 млн дол. США та 176,5 млн євро.

Найбільший портфель військових ОВДП сконцентрований серед банків – первинних дилерів. Водночас минулого тижня ще 2,7 тис. громадян та представників бізнесу приєдналися до купівлі військових ОВДП, отже кількість вкладників серед них зросла до 11,8 тис.

Ураховуючи квітневе погашення військових ОВДП, обсяг вкладень українських громадян та бізнесу у відповідні цінні папери станом на 2 травня 2022 року становить близько 3,5 млрд грн, 38,3 млн дол. США та 25,4 млн. євро, а нерезидентів – більше 66 млн грн.

Національний банк й надалі закликає українців та міжнародну спільноту зміцнювати фінансовий фронт України, купуючи військові ОВДП. Ця підтримка є важливою для забезпечення належної відсічі повномасштабній збройній агресії росії.

Детальніша статистика щодо військових ОВДП розміщена за посиланням. Звертаємо вашу увагу, що дані в таблиці наведені за номінально-амортизаційною вартістю.

Довідково

Національний банк 22 березня 2022 року розпочав публікацію статистики депозитарію НБУ щодо військових облігацій на щотижневій основі. За наведеними нижче посиланнями можна переглянути дані станом на:

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини