Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк відкликав ліцензії двом страховикам

Національний банк відкликав ліцензії двом страховикам

Національний банк України застосував до двох страховиків – АТ "СГ "Ю.БІ.АЙ-КООП" (ЄДРПОУ 31113488) та ТДВ "СК "Лідер" (ЄДРПОУ 43141969) – заходи впливу у вигляді відкликання (анулювання) всіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування.

Такі рішення Правління Національного банку ухвалило за результатами засідання, яке відбулося 4 листопада 2021 року.

Щодо АТ "СГ "Ю.БІ.АЙ-КООП"

Нагадаємо, 19 квітня 2021 року Національний банк тимчасово зупинив дію всіх ліцензій АТ "СГ "Ю.БІ.АЙ-КООП". Компанія не виконувала обов'язкові нормативи. Оскільки страховик не усунув порушень, регулятор ініціював проведення його позапланової інспекційної перевірки. За результатами перевірки фахівцями Департаменту інспектування Національного банку було встановлено та зафіксовано факт відмови у проведенні перевірки, оскільки страховиком не було забезпечено повного надання інформації, пояснень, документів, копій документів щодо предмета перевірки. Зазначене призвело до неможливості повної перевірки питань, визначених у розпорядчому акті Національного банку про проведення інспекційної перевірки АТ "СГ "Ю.БІ.АЙ-КООП". Крім того, за результатами перевірки формування страхових резервів було виявлено ознаки здійснення страховиком ризикової діяльності. Вона полягала в систематичному формуванні страхових резервів у недостатньому розмірі.

Установлено факт здійснення АТ "СГ "Ю.БІ.АЙ-КООП" ризикової діяльності, що загрожує інтересам кредиторів товариства, та відмова небанківської фінансової установи в проведенні перевірки, зокрема ненадання документів, інформації щодо предмета перевірки, що є підставою для застосування заходу впливу у вигляді відкликання (анулювання) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг. Це передбачено вимогами чинного законодавства, зокрема статтею 381 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

Додатково повідомляємо, що АТ "СГ "Ю.БІ.АЙ-КООП" надавала послуги з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. 

Щодо ТДВ "СК "Лідер"

Звертаємо увагу, що ТДВ "СК "Лідер" анульовано ліцензії у зв’язку із невиконанням рішення (заходу впливу) регулятора про усунення порушень ліцензійних умов.

Нагадаємо, 27 серпня 2021 року ТДВ "СК "Лідер" було тимчасово зупинено ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування за невиконання попередньо застосованого заходу впливу та за порушення нормативу ризиковості операцій. Страховик мусив усунути порушення до 27 вересня 2021 року, але не зробив цього.

Крім того, страховик понад 1,5 року порушує норматив платоспроможності та достатності капіталу. За результатами аналізу звітності компанії за дев'ять місяців 2021 року встановлено, що це порушення не усунуте.

Також ТДВ "СК "Лідер" має невиконаний захід впливу попереднього регулятора (Нацкомфінпослуг) за недотримання нормативу платоспроможності та достатності капіталу.

Додатково повідомляємо, ТДВ "СК "Лідер" здійснював діяльність зі страхування наземного транспорту. 

Рішення про застосування заходів впливу набувають чинності 5 листопада 2021 року. 

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Перевірити чинні ліцензії можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини