Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Процентні платежі України за кредитами МВФ знизяться – Фонд переглянув політику додаткових стягнень

Процентні платежі України за кредитами МВФ знизяться – Фонд переглянув політику додаткових стягнень

Національний банк України вітає завершення перегляду політики додаткових стягнень (charges, surcharges та commitment fees) Радою виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду. Таке рішення Рада виконавчих директорів МВФ ухвалила 11 жовтня 2024 року. Зміни наберуть чинності з 1 листопада 2024 року та діятимуть упродовж наступних п’яти років.

Затверджені заходи дадуть змогу зменшити вартість запозичень, що МВФ надає державам-членам, у середньому на 36% або приблизно на 1,2 мільярда доларів США на рік. Водночас для України вартість запозичень зменшиться суттєвіше – на близько 38-39%, адже Україна є одним із найбільших позичальників МВФ.

"Українська влада, зокрема представники НБУ, неодноразово порушували питання необхідності перегляду додаткових стягнень за кредити МВФ під час зустрічей з керівництвом Фонду. Ми вдячні МВФ за ухвалене рішення, а також за стійку та беззаперечну підтримку – фінансову, політичну та експертну. 

Зміна політики щодо додаткових стягнень дасть змогу знизити процентні платежі України Фонду приблизно на 130 млн дол. США у 2025 році, а загалом впродовж наступних п'яти років – зекономити близько 650-700 млн дол. США", – прокоментував рішення МВФ Голова Національного банку України Андрій Пишний.

Очікується, що у 2026 фінансовому році кількість країн, з яких стягуватимуться додаткові збори, скоротиться з 20 до 13. Це відбудеться за рахунок зниження надбавки до базової процентної ставки, підвищення порогу для доплат за обсяг та строк, зниження ставки доплати за строк кредиту та збільшення порогових рівнів для плати за зобов'язання.

Директорка-розпорядниця МВФ пані Крісталіна Георгієва у своїй заяві щодо перегляду нарахувань відзначила: "Ця реформа допомагає МВФ і надалі служити на благо наших держав-членів у мінливому світі".

Довідково

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду 31 березня 2023 року затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування для України. Програма реалізовується у два етапи (воєнний та повоєнний) і передбачає доступ до кредитних коштів від МВФ у розмірі 11,6 млрд СПЗ (еквівалент 15,6 млрд дол. США).

Транші за програмою надаються за результатами переглядів. У 2023 році Україна отримала від МВФ три транші на загальну суму 3,3 млрд СПЗ (4,5 млрд дол. США). Цього року Україна вже отримала від МВФ два транші в сумі 2,3 млрд СПЗ (близько 3,1 млрд дол. США в еквіваленті). А загалом у 2024 році уряд має змогу отримати від МВФ чотири транші загальним обсягом 4 млрд СПЗ (5,4 млрд дол. США в еквіваленті).

Місія МВФ щодо п’ятого перегляду програми "Механізм розширеного фінансування" (The Extended Fund Facility, EFF) з Україною, що працювала в Києві з 04 до 10 вересня 2024 року, завершила роботу. За її результатами було досягнуто угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA). Відповідну домовленість має схвалити Рада директорів МВФ, яка розгляне її на цьому тижні. Це рішення відкриє для України доступ до фінансування обсягом 834,8 млн СПЗ (близько 1,1 млрд дол. США в еквіваленті).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини