Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Сім фінансових установ добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України відкликав (анулював) ліцензії на надання фінансових послуг у семи фінансових установ на підставі поданих ними заяв.

Відповідні рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 11 червня 2021 року.

Так, відкликано усі наявні ліцензії у:

  • ТОВ “ФК “ВІДРОДЖЕННЯ” (ЄДРПОУ 39171594) ліцензію на надання послуг з факторингу;
  • ТОВ “ФК “АЛЬКОР” (ЄДРПОУ 42736283) три ліцензії – на надання послуг з фінансового лізингу, на надання послуг з факторингу, а також на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ТРАНС ФІНАНС” (ЄДРПОУ 41145893) три ліцензії – на надання послуг з фінансового лізингу, на надання послуг з факторингу, а також на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • ТОВ “ФК “ФІНІНТЕГРАЛ” (ЄДРПОУ 41384538) три ліцензії – на надання послуг з фінансового лізингу, на надання послуг з факторингу, а також на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • Кредитної спілки “ЕПСІЛОН” (ЄДРПОУ 26405817) ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • Кредитної спілки “Чернігівський кредит” (ЄДРПОУ 40299740) ліцензію надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • ПРАТ "СК "ФІНЕКС" (ЄДРПОУ 22321992) 17 ліцензій на здійснення страхової діяльності.

Додатково повідомляємо, що зобов’язання Кредитної спілки “ЕПСІЛОН” становили 19 тис. грн станом на 1 квітня 2021 року. Водночас кредитна спілка не мала заборгованості за депозитами її членів. Кредитний портфель спілки становив 6 млн грн, а загальний обсяг активів – 4,5 млн грн (або 0,19% від загальних активів ринку).

Кредитна спілка “Чернігівський кредит” не подавала до Національного банку фінансову звітність за шість та дев’ять місяців 2020 року, а також звітні дані за шість та дев’ять місяців 2020 року, за весь 2020 рік та за І квартал 2021 року. Тому Національний банк не має інформації щодо невиконаних зобов’язань перед її кредиторами.

Обсяг страхових премій ПРАТ "СК "ФІНЕКС" становив 259,8 млн грн за І квартал 2021 року, а обсяг активів – 194,3 млн на 31 березня 2021 року. Частка ринку компанії за страховими преміями за ризиковими видами страхування становила 2,4% від загального обсягу. Компанія займалася переважно страхуванням фінансових ризиків, майновим страхуванням та страхуванням від вогневих ризиків. Частки премій за цими видами страхування від валових премій компанії становили 36,8%, 21,4% та 19,6% відповідно станом на 31 березня 2021 року.

Раніше, 21 квітня 2021 року, Національний банк застосував до ПРАТ "СК "ФІНЕКС" захід впливу за порушення обов’язкових фінансових нормативів − тимчасове зупинення всіх чинних ліцензій страховика.

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Водночас відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Перевірити чинні ліцензії можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини