Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Скасовано рішення про підвищення нормативів обов’язкового резервування

Скасовано рішення про підвищення нормативів обов’язкового резервування

Національний банк України, як і анонсувалося, повернув значення нормативів обов’язкового резервування до рівнів, які існували до ухвалення лютневого рішення про їх підвищення.

Отже, як і раніше:

  • норматив формування банками обов'язкових резервів у національній валюті за коштами на вимогу становитиме 0% (передбачалося збільшення до 2%);
  • норматив формування банками обов'язкових резервів в іноземній валюті становитиме 10% (передбачалося підвищення до 12%).

Відповідне рішення дасть змогу банкам використовувати додаткові ліквідні кошти в період дії воєнного стану та відповідно й надалі підтримувати належний рівень ліквідності банківської системи.

Наведені зміни затверджені рішенням Правління Національного банку України від 8 березня 2022 року № 114-рш "Про внесення зміни до рішення Правління Національного банку України від 23 листопада 2017 року № 752-рш" і набирають чинності з 10 березня 2022 року.

Довідково

Уся інформація щодо обсягу обов’язкових резервів, які формують банки, доступна за посиланням.

Підвищення банками нормативів обов'язкового резервування, ухвалене 1 лютого 2022 року, з урахуванням чинного порядку формування обов’язкових резервів мало б відбутися з періоду резервування, який розпочнеться 11 березня 2022 року

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини