Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
До двох кредитних спілок застосовано заходи впливу

До двох кредитних спілок застосовано заходи впливу

Національний банк України застосував заходи впливу до КС “МОНАСТИРИЩЕ-АГРО-КРЕДИТ” (ЄДРПОУ 26323737) та КС “ДОПОМОГА” (ЄДРПОУ 25782386). Кредитні спілки не дотримуються обов’язкових фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 10 грудня 2021 року.

КС “МОНАСТИРИЩЕ-АГРО-КРЕДИТ” анульовано ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

Спілка тривалий час не дотримується вимог щодо необхідності формування та перерахунку резерву забезпечення покриття втрат від неповернених позичок (далі – РЗПВ), а також вимог щодо обмеження частки непродуктивних активів. Дотримання таких вимог особливо важливе в умовах пандемії COVID-19. Це допомагає кредитним спілкам покривати очікувані збитки від неповернення позик та зберігати фінансову стабільність. 

Нагадаємо, 14 липня 2021 року до спілки був застосований захід впливу  у вигляді тимчасового зупинення ліцензій. Регулятор зобов'язав кредитну спілку вжити заходів для усунення порушень та причин, що сприяли їх вчиненню, до 1 листопада 2021 року. Порушення усунені не були.

КС "ДОПОМОГА" тимчасово зупинено одну з ліцензій – на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення.

Спілка не дотримується вимог щодо обмеження частки непродуктивних активів.

До кредитної спілки 18 серпня 2021 року був застосований захід впливу  у вигляді зобов’язання вжити заходів для усунення зазначеного порушення до 1 листопада 2021 року, однак на дату прийняття рішення про тимчасове зупинення ліцензії воно не було усунене. Регулятор зобов'язав спілку  усунути порушення до 25 квітня 2022 року.   

Рішення про застосування заходів впливу набирають чинності з 13 грудня 2021 року.

Довідково

Обсяг активів КС “МОНАСТИРИЩЕ-АГРО-КРЕДИТ”  станом на 1 жовтня 2021 року становить 3,4 млн грн.

Обсяг активів КС "ДОПОМОГА"  станом на 1 жовтня 2021 року становить 0,8 млн грн.

Після тимчасового зупинення/відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами тимчасово зупинених/відкликаних ліцензій. Водночас тимчасове зупинення/відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Перевірити чинні ліцензії можна на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини