Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Виплати уряду за погашеннями внутрішніх боргових інструментів із початку повномасштабної війни є на 13,6 млрд грн вищими від запозичень на аукціонах з продажу ОВДП – депозитарій НБУ

Виплати уряду за погашеннями внутрішніх боргових інструментів із початку повномасштабної війни є на 13,6 млрд грн вищими від запозичень на аукціонах з продажу ОВДП – депозитарій НБУ

Станом на 4 липня 2022 року з початку повномасштабної війни обсяг сплачених урядом коштів за погашеннями внутрішніх боргових інструментів на 13,6 млрд грн перевищує обсяг коштів, залучених до державного бюджету на аукціонах із продажу ОВДП. Про це свідчать дані депозитарію НБУ.

Так, у період із 24 лютого до 4 липня 2022 року Уряд України спрямував на погашення внутрішніх державних облігацій 90,3 млрд грн, 920,8 млн дол. США та 168 млн євро. Натомість залучено до державного бюджету від розміщення нових боргових інструментів на внутрішньому ринку 85,6 млрд грн, 496,1 млн дол. США та 283,4 млн євро. 

У березні обсяг залучених урядом коштів завдяки аукціонам із продажу ОВДП на 10,6 млрд грн перевищував погашення за внутрішніми борговими інструментами. Натомість у квітні, у травні та в червні сальдо внутрішніх боргових операцій уряду було від'ємним та становило -2,9 млрд грн, -0,4 млрд грн та -21 млрд грн відповідно.  

Ставки за ОВДП, що розміщувалися на аукціонах, упродовж дії військового часу не змінювалися і становлять: 

  • у гривні – 9,5%, 10% і 11% та 11,5% річних (термін погашення – 3 місяці, 6 місяців і 1 рік та 1,2 року відповідно);
  • у доларах США – 3,5% та 3,7% річних (термін погашення – 6 місяців та 1 рік відповідно);
  • у євро – 2,5% річних (термін погашення – 3 місяці, 9 місяців та 1 рік).

Нижче наводиться детальна статистика депозитарію Національного банку України виключно щодо військових ОВДП. 

Станом на 4 липня 2022 року розподіл портфеля військових облігацій, придбаних на аукціонах, між учасниками майже не змінився. Як і раніше, найбільший обсяг відповідних цінних паперів сконцентрований серед банків – первинних дилерів.

Другим за обсягами є портфель військових облігацій, сконцентрований серед громадян та бізнесу України. Він становить: 

  • 11,2 млрд грн (13,5% від загального обсягу придбаних військових ОВДП, номінованих у гривні);
  • 114,7 млн дол. США (23,1% від загального обсягу військових ОВДП, номінованих у дол. США);
  • 35,9 млн євро (12,8% від загального обсягу ОВДП, номінованих у євро).

У власності нерезидентів перебуває військових облігацій на суму більше 1,2 млрд грн.

Детальніша статистика щодо військових облігацій розміщена за посиланням. Дані в таблиці наведені за номінально-амортизаційною вартістю.

Нагадуємо, сьогодні кожен може доєднатися до купівлі військових облігацій та підтримати в такий спосіб фінансову оборону України.

Довідково

Національний банк 22 березня 2022 року розпочав публікацію статистики депозитарію НБУ щодо військових облігацій на щотижневій основі. За наведеними нижче посиланнями можна переглянути дані станом на:

 

Різницю між залученими коштами на аукціонах із продажу військових облігацій та обсягом виплачених коштів за внутрішніми борговими інструментами наведено в еквіваленті до долара США за офіційним курсом Національного банку України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини