Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Виплати за погашеннями внутрішніх боргових інструментів із початку повномасштабної війни на 30,7 млрд грн перевищують запозичення на аукціонах із продажу ОВДП – депозитарій НБУ

Виплати за погашеннями внутрішніх боргових інструментів із початку повномасштабної війни на 30,7 млрд грн перевищують запозичення на аукціонах із продажу ОВДП – депозитарій НБУ

З початку повномасштабного нападу росії на Україну обсяг сплачених Урядом України коштів за погашеннями внутрішніх боргових інструментів на 30 689,5 млн грн перевищує обсяг залучених коштів до державного бюджету на аукціонах із продажу ОВДП. Про це свідчать дані депозитарію НБУ.

Так, упродовж п'яти місяців повномасштабної війни уряд спрямував на погашення внутрішніх державних облігацій 112 201,6 млн грн, 1 539,4 млн дол. США та 168,0 млн євро. Зокрема, 27 липня Міністерством фінансів сплачено еквівалент 6 403,2 млн грн, з яких 3 246,9 млн грн отримали фізичні особи та представники бізнесу.

Водночас залучено від розміщення нових боргових інструментів на внутрішньому ринку близько 92 056,7 млн грн, 908,7 млн дол. США та 383,5 млн євро.

У березні обсяг отриманих урядом коштів на аукціонах із продажу ОВДП на 10 664,8 млн грн перевищував суму погашень за цими інструментами, але надалі сальдо внутрішніх боргових операцій уряду стало від'ємним. Зокрема:

  • у квітні погашення внутрішніх боргових інструментів на 2 850,5 млн грн перевищували запозичення на аукціонах із продажу ОВДП;
  • у травні – на 411,0 млн грн;
  • у червні – на 20 997,2 млн грн;
  • у липні  – на 17 095,7 млн грн. 

На аукціоні з продажу військових ОВДП, що відбувся попереднього тижня (26 липня), Міністерство фінансів продовжило підвищувати дохідність гривневих облігацій – ставки за ОВДП на 1,2 роки зросли до 16%. Нагадуємо, що 19 липня також підвищено ставки за річними гривневими облігаціями до 14%.

Водночас дохідність за рештою гривневих ОВДП не змінювалася з початку повномасштабної війни та становила 9,5% та 10% річних для паперів із терміном погашення 3 місяці та 6 місяців відповідно.

Ставки за доларовими військовими ОВДП підвищено з 12 липня до 3,5%, 4,0% та 4,5% річних (термін погашення – 3 місяці, 6 місяців і 1 рік відповідно).

Натомість дохідність військових ОВДП, номінованих у євро, з початку повномасштабної війни не змінювалися і становить 2,5% річних (термін погашення – 3 місяці, 9 місяців та 1 рік).

Нижче розміщено детальну статистику депозитарію НБУ виключно щодо військових ОВДП, що розміщуються на аукціонах.

Станом на 01 серпня 2022 року найбільший портфель відповідних цінних паперів традиційно утримують банки – первинні дилери.

Другим за обсягом є портфель військових облігацій, сконцентрований громадянами та бізнесом України. Він становить:   

  • 9 511,2 млн грн (11,4% від загального обсягу придбаних військових ОВДП, номінованих у гривні);
  • 170,7 млн дол. США (19,8% від загального обсягу військових ОВДП, номінованих у дол. США);
  • 136,6 млн євро (48,6% від загального обсягу ОВДП, номінованих у євро).

У власності нерезидентів перебуває військових облігацій на понад 1 621,8 млн грн.

Детальніша статистика щодо військових облігацій розміщена за посиланням. Дані в таблиці наведені за номінально-амортизаційною вартістю.

Нагадуємо, що доєднатися до купівлі військових облігацій та підтримати в такий спосіб фінансову оборону України може кожен.

Довідково

Національний банк 22 березня 2022 року розпочав публікацію статистики депозитарію НБУ щодо військових облігацій на щотижневій основі. За наведеними нижче посиланнями можна переглянути дані станом на:

Різницю між залученими коштами на аукціонах із продажу військових облігацій та обсягом виплачених коштів за внутрішніми борговими інструментами наведено в еквіваленті до долара США за офіційним курсом Національного банку України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини